Concediul de odihna – mod de acordare si particularitati speciale

Concediul de odihna este intervalul de timp in care un salariat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.

Reglementare legala concediu de odihna

Concediul de odihna este reglementat de Codul muncii.

Prin art. 144 din Codul muncii concediul de odihna este un drept garantat tututor angajatilor, drept care nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Codul muncii reglementeaza concediul de odihna in articolele 144-151.

Concediul de odihna se efectueaza anual , iar acolo unde nu se poate efectua angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul. Astfel, daca un angajat nu si-a efectuat concediul de odihan in anul 2020, cele 18 luni incep sa se calculeze cu 1.01.2021.

Concediul de odihna neefectuat

Concediul de odihna neefectuat nu se poate plati de angajator pentru angajatii actuali, compensarea acetuia in bani se face doar in caz de incetare a contractului de munca. In caz de incetare a contractului de munca concediu de odihna se plateste si pentru anii anteriori in care acesta nu a fost efectuat.

Concediul de odihna este un drept garantat. Nu se poate renunta la el, nu poate fi cesionat sau limitat. Daca un angajat isi da demisia si are zile de concediu de efectuat din anii anteriori, acesta nu se prescrie, astfel ca angajatorul este obligat sa plateasca zilelele ramase la media zilnica a drepturilor banesti din ultimile 3 luni lucrate. Indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva si care sunt prevazute in contractul individual de munca. Plata zilelor de concediu neefectuate la demisie este obligatorie, iar concediul de odihna neefectuat nu se pierde.

Vezi AICI ce se intampla cu concediul de odihna neefectuat.

Plata concediului de odihna

Concediul de odihna se plateste cu minim 5 zile lucratoare inaintea plecarii in concediu iar valoarea acestuia nu poate fi mai mica decat cea a salariului de baza.

Durata concediului de odihna

Durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare, dar angajatul poate negocia cu angajatorul pentru mai multe zile de concediu de odihna.

Concediul de odihna suplimentar

Pentru situatiile speciale concediul de odihna poate fi mai mare.

Aceste situatii speciale se aplica pentru:

 • conditii de lucru grele, periculoase sau vatamatoare,
 • nevazatori,
 • alte persoane cu handicap
 • tinerii in varsta de pana la 18 ani

Astfel conform art. 147 din Codul muncii pentru situatiile prezentate mai sus se acorda un concediu de odihna suplimentar de 3 zile lucratoare. Aceste zile se stabilesc prin contractual colectiv de munca.

Salariatele de asemenea pot beneficia suplimentar de 3 zile de concediu de odihna, in situatia in care recurg la fertilizarea in vitro pentru conceperea unui copil astfel:

 • 1 zi la data efectuarii punctiei ovariene;
 • 2 zile incepand cu data efectuarii embriotransferului

Alte particularitati ale concediului de odihna

Zilele de concediu de odihna nu pot fi suprapuse cu:

 • zilele libere legale platite (sarbatorile legale)
 • zilele libere acordate pentru evenimente deosebite
 • zile libere stabilite prin contractul colectiv de munca
 • concediu medical pentru incapacitate de temporara de munca
 • concediu de materntate
 • concediu de risc maternal
 • concediu pentru ingrijirea copilului bolnav

In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Programarea concediului de odihna

Concediul de odihna poate fi programat colectiv sau individual, dupa un calendar stabilit de angajator. Calendarul se stabileste cu fiecare salariat in parte cu reprezentantii acestuia sau cu sindicatul.

Angajatorii au obligatia de a acorda angajatilor minim 10 zile de concediu de odihna neintrerupt.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *