Concediul fara plata pentru probleme personale

Concediul fara plata este un drept al angajatilor, reglementat de Codul muncii, pentru rezolvarea problemelor personale

Cadru legislativ

Codul Muncii prin art. 153:

(1)Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

(2)Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Ce este concediul fara plata

Concediul fara plata este o alternativa la concediul de odihna. Angajatul se poate folosi de concediul fara plata atunci cand nu doreste sa piarda zilele de concediu de odihna sau nu mai are zile disponibile, pentru rezolvarea problemelor urgente dar si pentru formarea profesionala.

Care este durata de concediu fara plata

Conform codului muncii durata concediului fara plata se stabileste prin:

 • contractul colectiv de munca de la nivelul unitatii sau de la nivelul grupurilor de unitati ori al sectorului de activitate respective – daca exista,
 • prin regulamentul intern daca nu exista contract colectiv de munca.

Durata concediului fara plata (care nu este pentru formare profesionala) nu este limitata legislativ (perioada minima sau maxima), astfel ca in domeniul privat angajatii pot negocia cu angajatorii durata acestui tip de concediu.

Cum se solicita concediul fara plata

Pentru formarea profesionala angajatul trebuie sa solicite concediul fara plata cu o luna inainte de efectuarea acestuia. (art. 156 – Codul muncii)

Cererea trebuie sa contina:

 • data de incepere a stagiului de formare profesionala
 • domeniul de formare profesionala
 • durata concediului
 • denumirea institutiei de formare profesionala

Angajatorul poate refuza solicitarea  conform art. 155 ( alin. 2) din Codul muncii doar daca absenta angajatului ar prejudicia desfasurarea activitatii, angajatul nu poate fi inlocuit deoarece postul acestuia este foarte important pentru companie.

Pentru rezolvarea anumitor probleme personale (altele decat formarea profesionala), nu exista un termen pentru transmiterea cererii catre angajator inainte de inceperea concediului fara plata.

Nici nu ar fi posibil, mai ales in situatiile de urgenta ale angajatilor. Majoritatea concediilor fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale apar ca urmare a intamplarii unor evenimente de regula nefericite in viata unui angajat.

Desigur ca exista si posibilitatea ca angajatul sa ceara concediu fara plata pentru a nu veni la serviciu. Angajatorii se pot apara si evita astfel de situatii prin regulamentul intern, unde pot stabili limitari ale concediului fara plata.

Avantajele concediului fara plata

 • zile libere pentru angajat in caz de urgente sau probleme personale atunci cand nu mai exista concediu de odihna,
 • zile libere atunci cand nu se doreste concediul de odihna (daca un angajat are deja programat concediul de odihna si nu vrea sa renunte la programarile existente sau sunt concedii de odihna stabilite la nivel de unitate si angajatul nu mai are alte zile)
 • economisirea zilelor de concediu de odihna,
 • exista firme care iti permit sa concediu fara plata 1 an, timp in care angajatul poate face orice isi doreste (cum ar fi sa calatoreasca sau sa incerce experiente noi de viata).

Dezavantajele concediului fara plata

 • nu constituie vechime in munca,
 • dupa 3 luni de concediu fara plata se pierde calitatea de asigurat la sistemul public de asigurari de sanatate,
 • nu se primeste salariu astfel ca se diminueaza veniturile.

Concediu fara plata si vechimea in munca

In perioada in care angajatul este in concediu fara plata , contractul individual de munca este suspendat astfel nu constituie vechime in munca. Nu se platesc contributii sociale si impozit pe venit. Exceptie face concediul fara plata pentru formare profesionala.

Concediu fara plata si asigurarile sociale de sanatate

Dupa 3 luni de concediu fara plata, angajatul pierde dreptul de a mai fi asigurat in sistemul public de asigurari de sanatate. (Ordin 617/2017, art. 2). Pe durata concediului fara plata nu se retin si nu se vireaza contributii, asigurarea de sanatate fiind suspendata dupa 3 luni de la plata ultimului salariu.

Transmiterea in Revisal

Concediul fara plata reprezinta o suspendare a contratului de munca, acesta se inregistreaza in REVISAL. Cu o zi inainte de inceperea concediului se va opera suspendarea contractului de munca, iar cu o zi inainte de terminarea concediului se va opera incetarea suspendarii. In ambele cazuri registrul de evidenta a salariatilor se va transmite inspectoratului teritorial de munca  conform HG 905/2017.

Netransmiterea datelor in termenul legal constituie contraventie, angajatorul putand fi sanctionat de catre inspectorii de munca cu amenda de la 5.000 de lei la 8.000 de lei, de multe ori aceasta fiind singura grija a departamentului de resurse umane.

Renuntarea la concediul fara plata din initiativa angajatului

Daca un angajat este in concediu fara plata si doreste sa renunte la o perioada din acest concediu, acesta trebuie sa faca o noua cerere prin care va solicita revenirea din concediu.

Nu se poate renunta la cererea initiala de concediu fara plata deoarece aceasta cerere se inregistreaza in REVISAL. Angajatorul va trebui sa opereze din nou in REVISAL, noua cerere si sa transmita registrul la inspectoratului teritorial de munca conform HG 905/2017.

Chemarea angajatului din concediul fara plata

Angajatorul daca are nevoie de angajatul care este in concediu fara plata, daca se intelege cu acesta poate fi chemat din nou la servici. Angajatul va trebui sa faca o cerere de renuntare la concediul fara plata, chiar daca este chemat din initiativa angajatorului si nu a lui.

Angajatorul va opera in REVISAL incetarea suspendarii si va transmite registrul salariatilor la inspectoratului teritorial de munca conform HG 905/2017.

Vezi mai multe articole despre concedii

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *